Székely Csaba: Bányavirág – a Yorick Stúdió és a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának közös produkciója

Székelyföldön kétszer nagyobb az öngyilkosságok aránya, mint egész Romániában. Senki nem tudja, miért. Egyesek a zord időjárással, a hegyvidék ridegségével magyarázzák. Mások azzal, hogy a bicskához gyakran nyúló falusi székelyek számára más az emberi élet értéke.

Az ő világukban a Nap hamarabb nyugszik le. Minél hamarabb, annál jobb.Ilyen környezetben játszódik a Bányavirág, és ebben a világban él az egykori bányász, Vajda Iván, aki a bánya bezárása óta reményvesztett munkanélküliként éli mindennapjait, és gondozza beteg édesapját. Nem azzá vált ez a világ, amivé szerette volna. Hozzá hasonlóan kiutat keres szűkebb környezete is: féltestvére, Ilonka; barátja, Mihály; szomszédjai,Illés és Irma. Mindenki a maga módján.

A szerencsétlen sorsok és a sok lemondás ellenére a Bányavirág nem egy komor darab. A fekete humor erőteljes jelenléte segít nekünk megfelelő távolságból szemlélni azt, amiben élünk. Segít felébredni abból a keserű álomból, amibe a szereplők belepusztulnak.

 

Az alkotó csapat: 

Iván: Viola Gábor

Mihály: Bányai Kelemen Barna

Ilonka: Nagy Dorottya

Illés: Kovács Botond

Irma: Gulácsi Zsuzsanna

Világosító: Aszalos Attila

Videó: Sebesi Sándor

Zenei munkatárs: Czerán Csaba

Díszlet-jelmez: Lukácsy Ildikó

Rendező: Sebestyén Aba

 

Mások írták: